Energie berekenen
Beoordeling: 4.4
30 beoordelingen

Om je energiekosten te berekenen en een goed vergelijk te maken met verschillende energieleveranciers is het van groot belang te weten uit welke kosten de energie (oftewel je energierekening) wordt opgebouwd. Op deze pagina kunt u de energie berekenen die u verbruikt. Dit is nodig om een goede vergelijking te maken.

  1. 1. Selecteer het aantal personen in het huishouden
  2. 2. Je ziet daarna het gemiddeld verbruik en de kosten

Energieprijzen bekijken

Bekijk de ACTUELE kWh prijs >>

In de bovenstaande energiekosten zit verwerkt:
-> Stroomprijs 1 kWh
-> Energiebelasting en btw
-> Kosten netbeheerder

Bekijk de actuele prijs van 1 kWh >>

 

Alleen op deze manier kun je appels met appels vergelijken en dus uw energierekening vergelijken. Meer info Opbouw energierekening
Energie berekenen en vergelijken

Het enige waarin energieleveranciers van elkaar verschillen zijn de leveringskosten van energie. Alle overige kosten zijn vastgesteld. Hier kan een energieleverancier dus niets aan veranderen. Als je gaat vergelijken is het dan ook van belang dat je alleen de leveringskosten van gas en stroom met elkaar vergelijkt.

Energie berekenen

Laat je niet gek maken door allerlei andere termen als netkosten, transportkosten, meterkosten, energiebelasting e.d. Deze zijn niet beïnvloedbaar door de energieleverancier. Kijk ook goed of de leveringskosten inclusief of exclusief btw worden weergegeven.

 

Energie berekenen voor uw thuissituatie

Met een simpel rekensommebereketje kun je gemakkelijk zelf bepalen hoeveel de energie, die jij verbruikt, kost. Als je je stroom- en gasverbruik niet weet dan kunt u uw energie berekenen door middel van een indicatie: gemiddeld energieverbruik.

– Jaarlijks stroomverbruik (in kilowattuur oftewel kWh) x leveringstarief stroom per kWh = stroomkosten.
– Jaarlijks gasverbruik (in kubieke meter oftewel m3) x leveringstarief gas in m3 = gas kosten.
– Maandelijks vastrecht (van de energieleverancier) x 12 maanden = jaarlijkse vaste kosten (vastrecht)

Totale energie berekenen om te vergelijken

Je kunt je energie berekenen door deze drie bedragen op te tellen. Je weet dan precies welke energiekosten je bij een betreffende energieleverancier kwijt bent. Dit is dan ook het bedrag dat je moet vergelijken met andere energieleveranciers om tot een reëel beeld te komen.

Let op! Sommige energieleveranciers hanteren een energietarief inclusief vastrecht! Dit geeft een vertekend beeld. Het is van belang dat je het vastrecht per energieleverancier en het tarief voor stroom en gas uit elkaar trekt en dan pas optelt! Alleen op die manier kunt u de juiste energie berekenen met de daarbij behorende kostenpost.

Beste energievergelijker

Met de bovenstaande manier om energie te berekenen kun je nu energieprijzen gaan vergelijken. Ook in prijsvergelijking is het aanbod groot, maar waar ervaringen goed mee gebleken zijn en wat een van de betere energievergelijkers op het internet is, is Gaslicht.com. Zij geven de laagste prijsgarantie. De moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Wilt u ook de energie berekenen en bekijken hoeveel u kunt besparen? Doe dan eens een energie vergelijken en zie zelf wat u kunt besparen! Overstappen loont, bij verschillende leveranciers krijgt u een welkomstcadeau zoals een iPad, cadeaubonnen of handige energie bespaartools.

Lees ook: