Variabele of vaste energieprijs?
Beoordeling: 4.3
22 beoordelingen

Als je een nieuw energiecontract wilt afsluiten zul je moeten bepalen of je een variabele of vaste energieprijs wilt.  We leggen hier uit wat een variabele of vaste energieprijs betekent, zodat je makkelijker een keuze kunt maken bij welke energieleverancier u een variabel of vaste energieprijs betaalt.

  1. 1. Selecteer het aantal personen in het huishouden
  2. 2. Je ziet daarna het gemiddeld verbruik en de kosten voor variabel en vast

Energieprijzen bekijken

Bekijk de ACTUELE kWh prijs >>

In de bovenstaande energiekosten zit verwerkt:
-> Stroomprijs 1 kWh
-> Energiebelasting en btw
-> Kosten netbeheerder

Bekijk de actuele prijs van 1 kWh >>

 

Variabele of vaste energieprijs?

Energieprijzen kunnen bij verschillende leveranciers verschillen. Een overzicht van de verschillende tarieven helpen u bij het maken van de juiste keuze. Sommige leveranciers zijn goedkoper wanneer u meer energie afneemt dan andere. Bekijk en vergelijk de variabele of vaste energieprijs zodat u ook tot honderden euro’s per jaar kunt besparen!
Vaste energieprijs

Vaste energietarieven staan, zoals het woord al zegt, vast voor de periode die je afspreekt (de  looptijd van het energiecontract). Voordeel van een vast tarief is dat de energieprijs tussentijds niet zal stijgen. Je hebt dus een bepaalde zekerheid van kosten.

 

Nadeel is echter dat je dus ook niet profiteert van een mogelijke energieprijs daling. Je zult voor jezelf moeten beslissen of je deze zekerheid wel of niet wilt hebben. U dient altijd te bekijken welke van de variabele of vaste energieprijs het meest voor u geschikt is. De prijs van 1 kWh of 1 m3 gas is voor u in de afgesproken periode vast.
Variabele energieprijs

Als je kiest voor een variabele energieprijs dan ben je vaak wat gunstiger uit dan dat je kiest voor een vaste energieprijs.

 

Echter is het zo dat de meeste energieleveranciers hun energieprijzen minimaal 2x per jaar wijzigen, namelijk op 1 januari en 1 juli (gas en stroom) en ook nog op 1 april en 1 oktober (alleen voor stroom).

Aangezien de meeste energiecontracten af te sluiten zijn voor 1 jaar, zul je in ieder geval eenmaal geconfronteerd worden met een wijziging van het energietarief. Of dit hoger of lager uitvalt dan de energieprijs waarmee je ingestapt bent, is moeilijk te zeggen. Een variabele of vaste energieprijs hoeft daarom niet altijd goedkoper te zijn. Het is dus enigszins een gokje en de vraag is of je dit risico wilt nemen of gaat voor de zekerheid van een vast tarief.