Wat kost 1 kWh?
Beoordeling: 4.9
211 beoordelingen

Wat zijn de gemiddelde kosten voor 1 kWh stroom?

Hieronder kun je eenvoudig bepalen en berekenen wat stroom kost. Heb je zonnepanelen of een dubbele meter? Je bent dan vaak goedkoper uit! Kies hieronder het aantal personen en je ziet het gemiddeld verbruik met de daarbij horende stroomkosten.

In de energiekosten zit verwerkt:
-> Stroomprijs 1 kWh
-> Energiebelasting en btw
-> Kosten netbeheerder

 

Wat kost 1 kWh en hoeveel verschillende de energieleveranciers van elkaar?

De stroomprijs schommelt. 1 kWh kost momenteel (prijspeil 2017) ongeveer € 0,23 per kWh stroom. LET OP: Dit bedrag is afhankelijk van de stroomleverancier! Van het gemiddelde bedrag is € 0,07 voor de stroom zelf, € 0,035 van dit bedrag is voor de btw en € 0,12 zijn kosten voor energiebelasting. De precieze kosten van 1 kWh zijn mede afhankelijk van je energieleverancier en je verbruik.

Je weet nu wat kost 1 kWh gemiddeld. Toch zijn de verschillen in stroomprijzen groot tussen energieleveranciers. Hoe je erachter kunt komen welke leverancier de laagste kosten voor 1kWh hanteert lees je hieronder.

Wat kost 1 kwh?

Welke leverancier heeft nu het laagste stroomtarief?

Het vergelijken van stroomtarieven tussen verschillende leveranciers is behoorlijk verwarrend. Dit komt omdat elke leverancier diverse stroomtarieven hanteert, afhankelijk van het type aanbieding, de keuze voor hoeveel jaar vast en de keuze of je een vast of variabel tarief wilt. Wat kost 1 eenheid energie is dus afhankelijk van verschillende factoren. Er is dus geen lijstje van energieleveranciers met de daarbij behorende stroomprijzen. Helaas! Je kunt op 2 manieren erachter komen waar je je energie het beste kunt inkopen.

Via een prijsvergelijker

Maak gebruik van een prijsvergelijker. Gaslicht.com vind ik zelf een erg goede. Het is onafhankelijk en door de consumentenbond als beste uit de bus gekomen. Het gebruik maken van een prijsvergelijking kost relatief weinig tijd. Wat kost energie bij de verschillende aanbieders? Via een vergelijking ziet u waar de stroom het voordeligst is.

Zelf energieleveranciers vergelijken

Je kunt er ook voor kiezen zelf verschillende energieleveranciers en hun aanbiedingen te vergelijken. Dit kost iets meer tijd, maar is ook wel leuk om te doen. Je krijgt zo meer inzicht in de werkwijze van de verschillende leveranciers. Als je wat meer tijd hebt is dit een prima manier om vervolgens een keuze te maken. Ik heb een stappenplan geschreven om je te helpen bij het vergelijken van energieprijzen. Stappenplan energieprijzen vergelijken

Wat is 1 kWh?

KWh is de afkorting van Kilo Watt Hour, oftewel Kilowattuur. KWh is een eenheid die de hoeveelheid energie uitdrukt die je in een uur verbruikt. Elektriciteit wordt uitgedrukt in kWh. Op alle apparaten of op de verpakkingen staat hoeveel Watt een apparaat per uur verbruikt. Je kunt de wattage gemakkelijk omrekenen naar kWh. Hiervoor moet je weten dat 1000 Watt overeenkomt met 1 kW en je moet weten hoe lang een apparaat wordt gebruikt.

Bijvoorbeeld: een lamp van 20 Watt brandt gedurende 3 uur. Je moet dan 20 delen door 1000 dan krijg je 0,02 kWh. Dit vermenigvuldig je met het aantal uren, dus 3. De lamp verbruikt dus 0,06 eenheden energie.

Als je kunt uitrekenen wat een apparaat verbruikt en je weet dat 1 Kilowattuur momenteel € 0,23 kost dan zijn de totale kosten per apparaat gemakkelijk te berekenen.

Wat kun je doen met 1 kWh?

Het is voor veel mensen nog een vrij abstract begrip, want wat kun je nu zoal doen met 1 kWh? Om een idee te krijgen wat je met 1 eenheid energie kunt doen, enkele voorbeelden op een rijtje. Met 1 kWh kun je:

  • 4 avonden tv kijken
  • 30 uur de koelkast laten koelen en vriezen
  • 20 maaltijden in de magnetron opwarmen

Richtlijn: Elke W aan vermogen die 24 uur per dag, 7 dagen in de week aanstaat (sluipverbruik) kost op jaarbasis € 2,-. Als je dus een sluipverbruik hebt van 50 W per dag dan kost je dat op jaarbasis € 100,- euro die je linea recta in de prullenbak gooit, of beter gezegd aan de energieleverancier betaalt.

Alternatieven voor stroom

Om energiekosten te drukken is het slim om ook eens naar alternatieven voor stroom te kijken, bijvoorbeeld zonnepanelen.

Lees ook: