Wat kost een m3 gas?
Beoordeling: 4.4
38 beoordelingen

Wat gas per m3 precies kost is moeilijk te zeggen, omdat dit jaarlijks regelmatig veranderd. Wel is het zo dat (aard)gas over de gehele lijn steeds duurder wordt. Vanaf 2000 tot 2010 steeg de gasprijs gemiddeld met zo’n 8% per jaar. Berekenen eenvoudig zelf de gasprijs. Kies hieronder de juiste aantal personen in het huishouden om het gemiddeld verbruik van gas te bepalen.

Bekijk de ACTUELE m3 gas prijs >>

 

In de bovenstaande energiekosten zit verwerkt:
-> Gasprijs 1 m3
-> Energiebelasting en btw
-> Kosten netbeheerder

Wat kost 1m3 gas

Wat kost een m3 gas

Daarna was de gasprijs wisselend. In 2010 en 2011 is de gasprijs iets gedaald, om in 2012 weer omhoog te kruipen. Wat kost een m3 gas in 2013? In dit jaar is de prijs voor 1 kuub weer licht gedaald. De gasprijs in 2015 is gemiddeld ongeveer 65 eurocent per kubieke meter (m3). Dit blijft in 2016 hetzelfde. Wat kost een m3 gas volgens het prijspeil 2015/2016? Deze prijs is inclusief btw en energiebelasting (maar exclusief vastrecht). In 2017 zal naar verwachting de gasprijs licht dalen.
<script>

Welke energieleverancier heeft het laagste gastarief?

Deze vraag is wat lastig te beantwoorden. Maar ik leg graag uit hoe je erachter komt bij welke energieleverancier je het goedkoopste uit bent en de laagste gasprijs betaalt.

 

Ik heb veel onderzoek gedaan naar allerlei aanbieders van energie en de praktijk is als volgt. Elke energieleverancier maakt gebruik van meerdere aanbiedingen. In aanbieding A is het leveringstarief anders dan in aanbieding B, en ook weer anders dan in aanbieding C. Wat kost een m3 gas? De hoogte van het leveringstarief is afhankelijk van de keuze of je energie wilt hebben voor 1 jaar, of 2 jaar of misschien wel 3 of 5 jaar en of je kiest voor een vast of een variabel tarief.

<script>


<script>

Op basis van deze keuzes wordt per aanbieding een energietarief gehanteerd. Elke energieleverancier hanteert dus verschillende energietarieven. Dit is erg verwarrend. Ik heb dan ook een stappenplan gemaakt hoe je erachter kunt komen welke energieleverancier in jouw situatie de laagste prijs heeft. Stappenplan energieprijzen vergelijken

Alternatief voor zelf energietarieven vergelijken

Je kunt aan de hand van het stappenplan zelf uitzoeken welke energieleverancier jou het laagste gastarief (of stroomtarief) biedt. Dit kost natuurlijk even wat tijd. Wil je geen tijd stoppen in het vergelijken van energietarieven van diverse leveranciers dan is een energievergelijker een zeer goed alternatief. Uit eigen ervaring en wat research op internet is de beste prijsvergelijking Gaslicht.com gebleken.

Wat kun je met een m3 gas?

Een m3 gas is voor velen een abstract begrip. Leuk en aardig zo'n 'kuub', maar wat kun je er nou mee? Even wat voorbeelden op een rijtje, zodat een m3 gas iets minder abstract wordt. Met een m3 gas kun je:

  • 1x in bad
  • 50x je handen wassen
  • 1 uur je huis warm stoken in de winter
  • 3x douchen (of 5x douchen met de spaardouche)

 

Gas en de energieleverancier

Gas wordt geleverd door de energieleverancier. Wat kost een m3 gas en hoe betaal ik het? Maandelijks wordt er een vast bedrag van je rekening afgeschreven voor energielevering. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan is dat het met name in de winter verbruikt wordt, voor het stoken van de woning. Het gasverbruik wordt door je energieleverancier echter opgedeeld in 12 maanden, zodat je je gasverbruik verdeeld betaald over 12 maanden.

Wat gebleken is, is dat het vastleggen van het gastarief voor meerdere jaren duurder is dan als je variabele gastarieven neemt of het gastarief voor slechts een jaar laat vastleggen. Wat kost een m3 gas bij veel en weinig gebruik? Het is zo dat wanneer je een laag gasverbruik hebt je over het algemeen meer betaald voor een m3 gas dan wanneer je een hoger gasverbruik hebt.

Lees ook: