Wat kost groene stroom?
Beoordeling: 4.3
11 beoordelingen

Het opwekken van groene energie is duurder, maar door subsidies van de overheid voor groene stroom, zijn er nauwelijks prijsverschillen en leveren de meeste energieleveranciers groene en grijze stroom tegen ongeveer dezelfde tarieven. Wat kost groene stroom bekijkt u op deze pagina. Vergelijk de kosten van 1 kWh groene stroom bij de verschillende leveranciers en bespaar jaarlijks veel geld op uw energierekening.

  1. 1. Selecteer het aantal personen in het huishouden
  2. 2. Je ziet daarna het gemiddeld verbruik en de kosten

Energieprijzen bekijken

Bekijk de ACTUELE kWh prijs >>

In de bovenstaande energiekosten zit verwerkt:
-> Groene stroomprijs 1 kWh
-> Energiebelasting en btw
-> Kosten netbeheerder

Bekijk de actuele prijs van 1 kWh groene stroom >>

 

Wat kost groene stroom?

Je neemt dus 1kWh groene of grijze stroom af tegen hetzelfde tarief. Kijk hier wat 1 kWh kost. Verschillende energieaanbieders stimuleren het gebruik van groene stroom. U krijgt daar vaak een iPad bij of een extra kortingsbon van een winkel zoals bol.com of mediamarkt.
Wat is groene stroom?

Het is elektriciteit die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals zon, wind, warmte, biomassa en water. Het wordt ook wel groene energie genoemd en is een schone, milieuvriendelijke vorm van energie opwekken. Wat kost het meer dan normale stroom? Op langere termijn zijn de kosten hiervan veel lager. Ook voor het milieu is dit veel beter. Het opwekken van groene stroom is een milieuvriendelijke manier, omdat er bij het opwekken ervan minder of geen kooldioxide (CO2) vrijkomt. CO2 is een schadelijke stof die bijdraagt aan het broeikaseffect.

 

Dit in tegenstelling tot het opwekken van ‘gewone’ oftewel grijze energie. Hierbij komt veel meer CO2 vrij. Voorbeeld: Bij het produceren van 1 kWh stroom uit kolen ontstaat 850 gram CO2; de zon als bron van 1 kWh stroomproductie levert maar 50 gram CO2 op.

Wat merk je als gebruiker als je kiest voor groene stroom?

Of je nu kiest voor groene stroom of voor grijze stroom, de elektriciteit die uit het stopcontact komt is precies hetzelfde. Er is dus geen aparte stroomdraad voor groene stroom en geen stroomdraad voor grijze stroom: er is maar één stroomnet waar alle elektriciteit doorheen gaat. Dit heeft dus geen effect op de kosten ervan.
Het enige verschil tussen groen en grijs is de manier waarop de stroom wordt opgewekt. Groene stroom wordt opgewekt uit energiebronnen die niet uitgeput kunnen raken. Dit zijn vooral zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales. Wat kost het meer dan grijze stroom? Voorlopig is grijze stroom nog goedkoper door de grotere aanwezigheid van fossiele brandstoffen. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, oftewel energiebronnen die uitgeput kunnen raken (aardgas, olie en kolen). Deze brandstoffen zullen opraken en daardoor zal de prijs gaan stijgen. Wat kost het in de toekomst? De kosten hiervoor zullen in de komende jaren zeker gaan dalen waardoor iedereen kan overstappen op groene stroom.

Hoe weet je of de stroom die je geleverd krijgt groen is?

Helaas is er nog steeds te weinig duurzame energie in Nederland. Wel stimuleert de regering het opwekken hiervan en heeft als doel om in 2050 alle huishoudens te kunnen voorzien van groene energie.

 

De meeste energieleveranciers leveren momenteel vooral grijze stroom, maar afhankelijk van de energieleverancier ook groene stroom.

Je kunt zelf een steentje bijdragen aan duurzaamheid door bewust hiervoor te kiezen, maar hoe weet je of de stroom die je geleverd krijgt ook daadwerkelijk groen is? Sinds 2005 zijn energieleveranciers verplicht om een jaaroverzicht op te stellen van de herkomst van de energie van het verleden jaar. Dit wordt elk jaar op 1 april bekend gemaakt door de energieleveranciers op het zogenaamde stroometiket. Wat het kost is ook op het stroometiket te bekijken, evenals een grafiek waarop het gebruik en de prijs af te lezen is.

Op het stroometiket kun je zien wat de samenstelling is van de geleverde energie. Je krijgt dit stroometiket apart thuisgestuurd of je kunt dit zien op de energie jaarafrekening. Overzicht stroometiketten 2014