Wat is een dubbele meter
Beoordeling: 4.6
37 beoordelingen

De term dubbele meter is alleen van toepassing op elektriciteit. Een dubbele meter wordt ook wel een dag en nacht meter of een dubbeltarief meter genoemd.

  1. 1. Selecteer het aantal personen in het huishouden
  2. 2. Klik op dubbele meter en bekijk het gemiddeld verbruik en de kosten

Energieprijzen bekijken

Bekijk de ACTUELE kWh prijs >>

In de bovenstaande energiekosten zit verwerkt:
-> Stroomprijs 1 kWh
-> Energiebelasting en btw
-> Kosten netbeheerder

Bekijk de actuele prijs van 1 kWh >>

 

Bij een dubbele meter houden twee tellers het stroomverbruik overdag en het stroomverbruik ’s nachts bij. ‘S nachts, in de weekenden en tijdens feestdagen is het stroomtarief dan lager en betaal je het zogenaamde daltarief.

Kosten 1 kWh dubbele energiemeter

De kosten van 1 kWh bij een dubbele energiemeter worden bepaald door het tarief wat op dat moment aan de orde is. Bij een dubbele energiemeter wordt gebruik gemaakt van een dag en nachttarief. In de nacht zijn de kosten 1 kWh lager omdat op dat moment het daltarief wordt gehanteerd.
Op welke tijdstippen is het daltarief van toepassing?

Het tijdstip van overschakeling van dag naar nacht en van nacht naar dag wordt bepaald door de netbeheerder en niet door de energieleverancier. Bij overstap naar een andere energieleverancier blijven deze tijdstippen dus gelijk.

Kosten 1 kWh enkel tarief en kosten 1 kWh dubbel tarief

De kosten van stroom worden bepaalt door het tarief dat u per kWh moet betalen. Als u gebruik maakt van een enkele meter, dan betaalt u een enkel tarief. Het maakt in dat geval niet uit wanneer u stroom gebruikt, u betaalt altijd één vast tarief per kWh verbruikte stroom.

Heeft u een dubbele meter? Dan maakt u gebruik van een dubbel tarief. Overdag betaalt u dezelfde kosten als mensen met een dubbele meter, echter in de nacht dan gaat bij u het daltarief in en betaalt u minder. De kosten 1 kWh dubbel tarief zijn in veel gevallen lager dan de kosten 1kWh enkel tarief.
Wanneer overstappen naar dubbele meter?

Een dubbele meter kan energiebesparing opleveren. Dat hangt echter af van: je stroomverbruik, je energieleverancier, de regio en de tijdstippen waarop je energie verbruikt.

 

De Consuwijzer hanteert hiervoor een regel: Het kan voordeliger zijn om een dubbele meter te hebben als je stroomverbruik per jaar hoger is dan 3500 kWh en je minstens de helft van deze energie gebruikt tijdens de daluren.

Van enkel- naar dubbeltarief

Als je wilt overstappen van enkel naar dubbeltarief kan dat. Je zult eerst moeten kijken of je een meter met dubbel telraam in je meterkast hebt. Heb je dit, dan kun je (vaak zonder extra kosten) overstappen naar dubbeltarief. Je moet hiervoor contact opnemen met je energieleverancier.

Kosten plaatsen dubbele energie meter

Heb je geen dubbel telraam dan zul je een dubbele meter moeten laten installeren. De kosten van een dubbele meter liggen rond de 100 euro. Het plaatsen van een dubbele energie meter gebeurt door de netbeheerder en niet door de energieleverancier.