Gemiddeld verbruik gas

Gas is, samen met licht en water, onmisbaar in het huishouden. ’s Morgens en of ’s avonds wil je een warme douche, dus de boiler moet voor warm water zorgen. Je wilt een maaltijd op tafel zetten, maar daarvoor heb je wel het gasfornuis nodig. En, je wilt een woning met een aangename temperatuur, dus ook de CV-ketel heeft deze brandstof nodig om dit mogelijk te maken. Gas is dus van essentieel belang.

Bereken het gemiddelde gasverbruik door rekentool te gebruiken bij onderstaande energieleveranciers:

Gasverbruik berekenen bij Vattenfall

 

Gasverbruik berekenen bij Essent

 

Gasverbruik berekenen bij Eneco

 

Gasverbuik berekenen bij Oxxio

 

Toch zul je op de rekening wel behoorlijk hoge bedragen tegenkomen wanneer het over gas gaat, want de winning ervan is niet zonder gevolgen. Hoeveel jij hier aan kwijt zult zijn, hangt met name van jouw type woning af.

Wat is gas?

Gas, ook wel aardgas, is een fossiele brandstof. Fossiel duidt hier op de herkomst, want van origine bestaat deze brandstof uit oude resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden stierven, maar niet geheel vergaan zijn. Onder hoge temperaturen en druk van organisch materiaal heeft deze massa zich omgezet in gas. Het is dus een stof die zich diep in de aardbodem bevindt, veelal onder diverse gesteentelagen. Aardgas is dan ook de meest schone vorm van alle fossiele brandstoffen, al moet de winning ervan er soms wel een behoorlijk hoge prijs voor betalen.

Bereken hieronder je maandelijks geschatte energieverbruik en vergelijk deze met het gemiddelde, berekend per type woning en aantal inwoners.

Waarvoor wordt gas gebruikt?

In het moderne huishouden wordt gas met name voor gaskachels, boilers en CV-ketels gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming die de temperatuur in je huis moet regelen, wanneer je gaat koken op je gasfornuis of de boiler die voor warm water zorgt. Want, koud douchen? Daar worden maar weinig mensen vrolijk van.

Energie acties actueel

Energiemaatschappijen willen jou graag als klant. Door de prijzen te vergelijken kan je jaarlijks veel geld besparen. Maar er is meer! Zo krijg je bij deze energiemaatschappijen geld op je bank of een korting op je rekening. Zij regelen het overstappen. Het is betrouwbaar en wordt door ons aanbevolen.


250-350 euro aan cadeaus uitzoeken
Bekijk de actie >>


170-250 euro op je rekening gestort
Bekijk de actie >>


150 euro korting
Bekijk de actie >>

Gemiddeld verbruik gas

hoeveel gebruikt een gezin per jaar?

Gas is, ten opzichte van licht en water, het meest duur; iets dat je vooral op de rekening terug zult zien. Dit komt voornamelijk door de belasting die je hierover dient te betalen: over gas wordt namelijk veel belasting geheven. Het winnen van gas is dan ook niet zonder gevolgen, want het weet het milieu aardig te belasten. Denk bijvoorbeeld aan de bijkomende schade, zoals aardbevingen die door de winning ontstaan, maar ook de CO² die bij verbranding vrijkomt; dit laatste draagt dan ook bij aan het broeikaseffect.

Gemiddeld verbruik per woning

Het verbruik en de prijs voor gas is, meer dan licht en water, vooral afhankelijk van de grootte van de woning. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer deze verwarmd moet worden. Het aantal bewoners is hierbij minder van belang. Maar, hoeveel verbruik je nu ongeveer per type woning, bekeken per maand?

Flat

Een gemiddelde flatwoning verbruikt ongeveer 940 m³ aan gas. In de meeste gevallen betaalt een huishouden ongeveer 70 euro per maand, afgaande op deze woonsituatie.

Tussenwoning

Een tussenwoning, eveneens bekend als rijtjeshuis, heeft aan beide zijden een aangrenzende buurwoning. Gemiddeld genomen weet een huishouden in dit type woning circa 1.300 m³ aan gas te verbruiken. De kosten hiervoor liggen rond de 90 euro per maand.

Kosten GAS verbruik

Wat zijn de gemiddelde kosten per jaar?

Hoekwoning

Een hoekwoning is het eindstuk van een rij andere, aaneengesloten woningen. In tegenstelling tot een rijtjeshuis heeft de hoekwoning aan één van de zijden nog een stukje grond. Een gemiddeld huishouden verbruikt hierbij ongeveer 1.570 m³ aan gas: hiervoor betalen zij maandelijks een bedrag van ongeveer 100 euro.

Twee-onder-één-kap

Een twee-onder-één-kap bestaat uit twee huizen met een gedeelde binnenmuur. Beide woningen hebben aan de andere zijde geen directe buurwoning. Een gemiddeld huishouden met deze woonsituatie verbruikt ongeveer 1.860 m³ aan gas. De kosten hiervoor bedragen circa 120 euro per maand.

Vrijstaand

De vrijstaande woning is een huis zonder directe buurwoningen. Dit kan een relatief kleine woning zijn, maar ook een groot landhuis. In dit geval wordt er van een gemiddelde woning uitgegaan. Bij een vrijstaand huis ligt het gemiddeld verbruik van gas rond de 2.430 m³ met een kostenplaatje van +150 euro.

Totaal gemiddeld

Een gemiddeld huishouden met een gemiddeld type woning verbruikt ongeveer 1.410 m³ aan gas per maand. Hiervoor staat een gemiddeld bedrag van 95 euro.

Kun je op gas besparen?

De prijzen voor gas worden door de leverancier bepaald: daar kun jij zelf niets aan veranderen. Wel heb jij invloed op je uiteindelijke rekening. Hoe meer gas je namelijk verbruikt, denk aan een hoge stand van de verwarming of lange tijden onder een verwarmde douche staan, hoe meer je hiervoor uiteindelijk zult betalen. Hoewel de gasrekening meer afhankelijk van de grootte van de woning is, heb je er als individu wel degelijk een lichte invloed op. Besparen op gas? Dat is dus zeker mogelijk.