Gemiddeld stroomverbruik

Het gemiddelde stroomverbruik kan je eenvoudig berekenen per huishouden. Om tot een gemiddelde te komen van het stroomverbruik is het onder andere nodig om te weten uit hoeveel personen een huishouden bestaat en wat voor type woning het betreft. Dit kan bijvoorbeeld een appartement, tussenwoning, hoekhuis of een vrijstaand huis zijn.

Bereken jouw stroomverbruik en bekijk het gemiddelde via onderstaande energieleveranciers.

Bereken het gemiddelde gasverbruik door de vergelijker te gebruiken bij onderstaande energieleveranciers:

Stroomverbruik berekenen bij Vattenfall

 

Stroomverbruik berekenen bij Essent

 

Stroomverbruik berekenen bij Eneco

 

Stroomverbuik berekenen bij Oxxio

 

Ieder dag activeer je wel iets dat om elektriciteit vraagt. Of het nu om de televisie gaat om een programma of film te kunnen bekijken, het aanzetten van de oven om een pizza te laten garen of het simpelweg activeren van diverse lampen om je huis te verlichten: elektriciteit wordt iedere dag gebruikt. Het is onmisbaar in het huishouden, dus ook aan stroom betaal je maandelijks een bepaald bedrag om hier gebruik van te kunnen maken.

Hoeveel stroom er in totaal verbruikt wordt, hangt voornamelijk van de grootte van het huishouden af.

Wat is stroom?

Stroom, ook wel bekend als licht in het rijtje gas, licht en water, is een natuurkundige term die in feite het transport van een elektrische lading aanduidt. Simpel gesteld: het vervoeren van een elektrische lading van punt A naar B. Stopcontact (punt A) geeft namelijk voeding aan punt B (de oplader): hierbij wordt, vanuit het stopcontact, stroom naar de oplader vervoerd zodat de mobiele telefoon zich op kan laden. De sterkte van de stroom wordt aangegeven met de letter A: deze heeft de betekenis van ampère, vernoemd naar de Franse fysicus André-Marie Ampère. Ampère staat dus voor de eenheid van elektrische energie.

Waarvoor gebruik je stroom/licht?

Licht staat, refererend naar gas, licht en water, voor alles dat van stroom, en dus elektriciteit, afhankelijk is. Een gemiddeld huishouden weet dan ook de gehele dag stroom te verbruiken. Denk aan het gebruik van elektrische apparaten, zoals de televisie, wasmachine en magnetron, maar ook voorwerpen als opladers en het activeren van de verlichting in huis.

Energiemaatschappijen willen jou graag als klant. Door de prijzen te vergelijken kan je jaarlijks veel geld besparen. Maar er is meer! Zo krijg je bij deze energiemaatschappijen geld op je bank of een korting op je rekening. Zij regelen het overstappen. Het is betrouwbaar en wordt door ons aanbevolen.


250-350 euro aan cadeaus uitzoeken
Bekijk de actie >>


170-250 euro op je rekening gestort
Bekijk de actie >>


150 euro korting
Bekijk de actie >>

Gemiddeld verbruik stroom

hoeveel gebruikt een gezin per jaar?

Kilowattuur

Het verbruik van stroom wordt aangegeven in Kilowattuur, ook wel bekend als de afkorting kWh. Kilowattuur vormt hierbij een maatstaf voor energie-inhoud en geeft het gemiddeld vermogen weer dat binnen een bepaalde periode, zoals een maand, verbruikt wordt. De term kWh staat dus voor een eenheid die een bepaalde hoeveelheid energie uitdrukt.

Aantal bewoners van invloed op prijs

Waar de prijs van gas voornamelijk door de grootte van de woning wordt bepaald, is dat bij stroom net even anders. In dit geval wordt er meer gekeken naar het aantal personen dat zich in het totale huishouden bevindt. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan verscheidene telefoons die opgeladen moeten worden, diverse televisies in huis, meerdere kamers die verlicht worden en de grotere bezetting van stopcontacten. Woon je alleen of met twee personen? Dan wordt er beduidend minder stroom verbruikt, want minder apparaten of voorwerpen worden hier geactiveerd. De grootte van de woning is -op dit front- minder van belang.

Gemiddeld verbruik per type huishouden

Aangezien de grootte van de woning weinig invloed heeft, wordt het stroomverbruik met name per huishouden gemeten: dit kan om een alleenstaand persoon gaan, een stel van twee mensen of juist een groot gezin van zes personen. Aangezien het individu invloed heeft op het stroomverbruik, bijvoorbeeld het activeren van de oven of televisie, wordt op basis van het aantal personen het gemiddeld verbruik gemeten.

Kosten stroom verbruik

Wat zijn de gemiddelde kosten per jaar?

1 bewoner

Een huishouden van 1 bewoner weet gemiddeld 1.840 kWh aan stroom te verbruiken. Het kostenplaatje bedraagt ongeveer plusminus 25 euro per maand.

2 bewoners

Wordt een huis door 2 personen bewoond? Dan komt het gemiddeld verbruik van stroom op circa 2.930 kWh te liggen. Hiervoor wordt gemiddeld 40 euro per maand betaald.

3 bewoners

Een huishouden van 3 personen weet ongeveer 3.590 kWh aan stroom te verbruiken. Per maand betaalt deze gezinssituatie rond de 55 euro.

4 bewoners

Woon je met 4 personen in huis? Dan komt het gemiddeld verbruik van stroom op circa 4.040 kWh te liggen. De kosten hiervoor komen ongeveer op 60 euro uit.

5 bewoners

Een huishouden van 5 personen verbruikt ongeveer 4.520 kWh aan stroom per maand. Deze gezinssituatie betaalt ongeveer 70 euro.

6 bewoners

Een gezin van 6 personen weet ongeveer 4.830 kWh aan stroom te verbruiken. Voor hen komen de kosten op circa 75 euro per maand te liggen. Gemiddeld Een gemiddeld huishouden weet ongeveer 2.910 kWh aan stroom te verbruiken. Hiervoor wordt ongeveer rond de 40 euro per maand betaald.

Kun je besparen op stroom/licht?

De prijzen voor licht worden door de betreffende energieleverancier zelf bepaald. Hier kun jij als persoon geen invloed op uitoefenen, want dit zijn door hen vastgestelde prijzen. Wel heb jij als persoon invloed op je eigen stroomverbruik. Zoals het gebruik van elektrische apparaten en de mate waarin je -bijvoorbeeld- lampen activeert. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je hoeft te betalen. En die besparing? Dat zul je zeker op de rekening terugzien.