Van energiemeter naar slimme energiemeter
Beoordeling: 1
4 beoordelingen

van-energiemeter-naar-slimme-energiemeter64_l

Een energiemeter is een mooi hulpmiddel om mensen bewuster met energie om te laten gaan. Met een energiemeter kun je namelijk meten hoeveel energie verschillende apparaten verbruiken. De energiemeter werkt gemakkelijk. Je stopt de energiemeter in het stopcontact en daarna stop je de stekker van het apparaat, waarvan je het stroomverbruik wilt meten, in de energiemeter. Nu kun je precies aflezen hoeveel energie het apparaat verbruikt.

Bekijk hier de jaarlijkse besparing >>

Slimme energiemeter

Naast de energiemeter, maakt nu de slimme energiemeter een opmars. De slimme energiemeter geeft mensen een nauwkeurig inzicht in het verbruik van energie. Op een digitale display (die bovendien binnenshuis te verplaatsen is) kun je zien wat er verbruikt wordt. Door dit inzicht wordt met zich bewust van energieverbruik en van energieverspillers in huis en kan men gemakkelijker besparen. Andere voordelen van de slimme energiemeter zijn:

Lees hier alle voordelen van een slimme energiemeter >>

  • De slimme energiemeter is een meter die de energiestanden automatisch doorgeeft. Het doorgeven van meterstanden en het opnemen van de meterstand door meteropnemers is dus verleden tijd.
  • Elke 2 maanden een overzicht van je verbruik.
  • De eindafrekening wordt nauwkeuriger.
  • Energiemaatschappijen kunnen vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.
  • Er zijn geen kosten verbonden aan de slimme energiemeter. Echter wordt hij nog niet overal toegepast. Als met een slimme energiemeter aan wil schaffen, voordat men deze aangeboden krijgt, dan moet men de energiemeter zelf betalen.

Er is in Arnhem een proef uitgevoerd met de slimme meter. Daar heeft het een besparing van ongeveer 200 euro per jaar per huishouden opgeleverd.

In nieuwbouwhuizen wordt de slimme meter standaard al geplaatst. Wil je zelf ook een slimme meter in huis? Dan kun je je energiebedrijf vragen er een te installeren.