Wat kost 1 kWh?

Wanneer je een jaarnota ontvangt, zul je de term kWh tegenkomen. Maar, wat is dit precies en hoe bereken je de kosten per kWh?

De kosten van 1 kWh verschillen per aanbieder. Bekijk de prijzen hieronder:

PRIJS 1 KWH bij Vattenfall >>

 

Wil je energieaanbieders met elkaar vergelijken? Maak dan gebruik van onze handige vergelijkingstool.

PRIJS 1 KWH bij Vattenfall >>

 

PRIJS 1 KWH bij Oxxio >>

 

PRIJS 1 KWH bij Essent >>

 

Iedere dag verbruik je energie. Overal waar elektriciteit voor nodig is verbruik je energie. Om van elektrische apparaten gebruik te kunnen maken, betaal je een bepaald bedrag aan je energieleverancier. Hoe lager je verbruik, hoe lager je energierekening zal zijn.

Check de actuele prijs voor 1 kWh hieronder:

 

Wat betekent kWh en Watt?

Het beginsel van de energie begint bij Watt, vernoemd naar de Schotse uitvinder James Watt. Een Watt staat voor een meeteenheid waarmee een vermogen wordt uitgedrukt. Deze term vormt daarbij de combinatie van energie en de hoeveelheid tijd die daarmee gepaard gaat, zoals bijvoorbeeld een hoeveelheid energievermogen per uur. 1 Wattuur staat voor het verbruik van 1 Watt per uur.

Wat betekent Kilowatt / kW?

Een kilo staat voor het getal 1000, zoals je dat ook bij gewicht zult kennen: 1 kilogram staat gelijk aan 1000 gram. Voor Kilowatt geldt hetzelfde: 1 Kilowatt staat hierbij gelijk aan 1.000 Watt. De Kilowatt is dus een eenheid van vermogen. Het elektriciteitsverbruik van je woning of bedrijf wordt daarmee gemeten. De energiewaarde wordt altijd in Kilowatt weergegeven.

Onze tip: Stap regelmatig over

OVERSTAP CADEAUS

Energiemaatschappijen willen jou graag als klant. Door de prijzen te vergelijken kan je jaarlijks veel geld besparen. Maar er is meer! Zo krijg je bij deze energiemaatschappijen geld op je bank of een korting op je rekening. Zij regelen het overstappen. Het is betrouwbaar en wordt door ons aanbevolen.


250-350 euro aan cadeaus uitzoeken
Bekijk de actie >>

Wat is kWh?

Hoe worden de kosten voor 1 kWh bepaald?

Inmiddels zullen de termen Watt en Kilowatt je bekend voorkomen. Maar, wat betekent kWh nu eigenlijk? In dit geval wordt hier een kilowattuur mee bedoeld. Een kilowattuur staat voor een eenheid die een bepaalde hoeveelheid energie uitdrukt. Het is dus een maatstaf voor energie-inhoud en geeft het gemiddeld vermogen weer dat binnen een X aantal uur verbruikt wordt. Een wasmachine of een magnetron vraagt bijvoorbeeld meer energie dan een schemerlampje. Maar, een verwarming daarentegen, die vraagt weer meer energie dan die wasmachine of magnetron. De verwarming moet namelijk zorgen voor een aangename temperatuur in het gehele huis. De energieterm kWh, kilowattuur, staat dus voor de energie de verbruikt wordt binnen een bepaalde tijd. Wanneer je een energierekening of jaarnota ontvangt, zul je jouw totale verbruik in kWh vermeld zien staan.

Wat is 1kWh?

De term kWh wordt gebruikt om de hoeveelheid verbruikte energie aan te geven. Maar, wat betekent 1 kWh dan precies? Het getal 1 staat in dit geval voor 1 uur. Om 1 kWh te verbruiken, moet bijvoorbeeld een wasmachine, die een constant vermogen van 1 kW heeft, 1 uur draaien. Een kachel met een vermogen van 2 kW verbruikt per uur 2 kWh als het maximale vermogen wordt verbruikt.

Wat kost 1 kWh?

De gemiddelde prijs voor stroom in Nederland ligt, per kWh, tussen de 20 en 23 Eurocent, ook wel €0.20 – €0.23. De prijs is afhankelijk van de betreffende energiemaatschappij. Zij bepaalt welke totaalprijs je uiteindelijk zult betalen. Door de prijzen per energieleverancier te vergelijken kun je jaarlijks veel geld besparen.

Kosten kWh berekenen

Wat zijn de gemiddelde kosten per jaar?

Je wilt vast graag weten hoeveel stroom je gebruikt en wat je daar gemiddeld aan kwijt zult zijn. Daarnaast is het een handige methode om zo voor jou de meest gunstige energieleverancier te vinden. Maar, hoe bereken je de kosten voor een kWh?

1. Neem allereerst je verbruik per jaar in, kilowattuur. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3500. In dit geval wordt 3500 het uitgangspunt.

2. Het verbruik (3500) wordt vermenigvuldigd met de prijs van de energieleverancier (0,20 cent). Je krijgt hierbij een waarde van 3500 × 0,20 = 700 euro.

3. Neem je maandelijkse vastrechtkosten (bijv. € 2.95 per maand) en vermenigvuldig deze × 12 (=1 jaar totaal). Je vastrechtkosten bedragen 2.95 × 12 = € 35.40 (Het vastrecht is een vast bedrag dat je aan je leverancier betaalt voor de levering van energie. Je kunt het vergelijken met administratiekosten van de energiemaatschappij).

4. Volgens bovenstaande voorbeelden wordt het totaal: 700 (verbruik) + 35.40 (vastrechtkosten) = 735.40 euro per jaar.

Let op: Bovenstaand is slechts een gemiddelde indicatie en kan per energieleverancier verschillen. Vergelijk je eigen verbruik met de concurrenten en bekijk ook of overstappen naar een andere leverancier loont.

Totaalprijs kWh

De totaalprijs wordt gevormd door het kale kWh (dit is een prijs zonder belastingen), de energiebelasting (deze wordt jaarlijks aangepast door de Rijksoverheid), de ODE (Opslag Duurzame Energie, deze belasting is ingevoerd om duurzame energie te stimuleren) en de BTW. De kale prijs + de energiebelasting + de ODE worden samen een subtotaal waar je vervolgens nog 21% BTW over moet betalen. Dit alles tezamen vormt een totaalprijs.