Wat zijn de kosten van 1 m3 water, 1 kuub?

Wat kost 1 m3 water?

Water mag haast het meest onmisbare element uit het leven genoemd worden. Iedere dag heb je het namelijk nodig. Niet alleen is het voor je eigen gezondheid erg goed, ook in het huishouden kun je gewoonweg niet zonder. Of je het nu gebruikt om de afwas te doen, buiten de planten water te geven, voor jezelf een kopje thee te zetten of ’s morgens om mee te douchen: water is van essentieel belang. Hoewel het gewoongoed lijkt, is water niet geheel vanzelfsprekend; iets dat vooral per regio te merken valt wanneer je het over prijzen hebt. Ondanks dat je water dus iedere dag nodig hebt, valt het helaas niet gratis te noemen.

De grote vraag luidt dan ook: Hoe komt een waterrekening nu eigenlijk tot stand en welke factoren weten dat te beïnvloeden? Om te beginnen wordt de prijs mede bepaald door het verbruik aan water per vierkante meter, ook wel 1 kuub. Maar, wat houdt dit precies in?

Wat betekent kuub?

Kuub is een natuurkundige aanduiding die het volume van een bepaald materiaal aangeeft. Zo kun je het hebben over zand, puin en gas, maar ook over een bepaalde hoeveelheid water. In veel gevallen zie je 1 kuub staan, ook wel 1 kubieke meter. Waarschijnlijk zul je 1 kuub eveneens als de term 1m³ herkennen.

Onze tip: Stap regelmatig over

Actuele acties

Energiemaatschappijen willen jou graag als klant. Door de prijzen te vergelijken kan je jaarlijks veel geld besparen. Maar er is meer! Zo krijg je bij deze energiemaatschappijen geld op je bank of een korting op je rekening. Zij regelen het overstappen. Het is betrouwbaar en wordt door ons aanbevolen.


220 euro op je rekening gestort
Bekijk de actie >>


220 euro bonus
Bekijk de actie >>


150 euro korting
Bekijk de actie >>

Hoeveel bedraagt 1 kuub water?

Zoals de naam het al aangeeft, kun je kuub van de wiskundige term ‘kubus’ afleiden. Een kubus is een vierkant blok waarbij zowel de lengte, breedte als hoogte gelijk aan elkaar zijn. Bij 1 kubieke meter, ook wel 1m³, spreek je van een volume van 1m (lengte) × 1m (breedte) × 1m (hoogte). Maar, hoeveel liter bedraagt 1 kuub? 1 Kuub, ook wel 1m³, staat voor 1000 liter. Denk bijvoorbeeld aan 1 kuub zand, 1 kuub gas of 1 kuub water: de waarde 1000 liter is voor elk materiaal hetzelfde. Wel zit er een verschil in het totale gewicht. Het gewicht is namelijk afhankelijk van het materiaal: 1 kuub zand heeft een ander gewicht dan 1 kuub gas. Hoeveel de massa weegt, wordt bij een kuub in kilogram uitgedrukt.

Kosten bepalen drinkwater

Elke regio heeft een bepaalde waterleverancier: iets waar jij maandelijks een bedrag aan betaalt om van het water gebruik te kunnen maken. Toch kunnen de kosten behoorlijk uit elkaar liggen. Dit kan dan ook met verschillende zaken te maken hebben:

– Kosten voor het verbruik per m³ water: dit bedrag kan per maatschappij en of regio verschillen.

– De vaste kosten voor het beheer en het onderhoud van de waterleidingen: je denkt er misschien niet direct aan, maar ook hier betaal je maandelijks een stukje aan mee.

– Belasting: dit onderdeel wordt gevormd door het BTW percentage van 9% en het BOL, Belasting Op Leidingwater, opgelegd door de Rijksoverheid: aangezien je het milieu belast, dien je hiervoor een bepaald bedrag te betalen. Hoe minder je -onnodig- verbruikt, hoe lager de BOL zal zijn.

Daarnaast worden de kosten eveneens beïnvloed door de grootte van het huishouden: een stel van 2 personen verbruikt bijvoorbeeld minder water dan een groot gezin. Op de jaarafrekening kun je dan ook zien hoeveel kuub water je in totaal verbruikt hebt.

Wat kost 1 m3 / kuub water?

De kosten voor 1 kuub water kunnen per regio en leverancier verschillen. Waar je bij leverancier A circa 0.84 cent per 1000 liter water betaalt, kan dit bij leverancier B of C zelfs €1.10 of €1.28 bedragen. Een gemiddeld huishouden van 3 personen betaalt ongeveer (en gemiddeld genomen) 17.70 euro per maand, gebaseerd op een verbruik van 127 m³, ook wel 127.000 liter water.

Kosten 1 m3 water

De herkomst van het water weet de prijs dan ook behoorlijk te beïnvloeden. Water uit de rivier is bijvoorbeeld duurder dan uit de grond: rivierwater kost namelijk meer tijd en geld om het tot zuiver drinkwater te maken. Ook kan het zijn dat er in een bepaalde regio vaker reparaties nodig zijn: op het platteland zijn er minder waterleidingen nodig dan in de steden; hier kan dus sneller iets kapot gaan. Daarnaast betaal je eveneens aan factoren als bepaalde heffingen, zoals provinciale grondwaterheffing, en het vastrecht. Het vastrecht mag je beschouwen als de administratiekosten die je jaarlijks aan jouw betreffende leverancier betaalt.

Besparen op waterverbruik

De prijzen voor water die door de maatschappij bepaald worden, kun je zelf niet hoger of lager maken. Wél ben jij zelf verantwoordelijk voor de hoeveelheid water die je verbruikt. Besluit je minder te gebruiken? Dan zal ook je rekening lager worden. Besparen? Dat kan dus zeker!