Wat kost 1 m³ gas?

Wat zijn nu eigenlijk de kosten per 1m³ gas? En, kun je de kosten zo laag mogelijk houden of zelfs verminderen?

De kosten van 1 m3 gas verschillen per aanbieder. Bekijk de actuele prijzen hieronder:

PRIJS 1 M³ GAS bij Vattenfall

 

PRIJS 1 M³ GAS bij Essent

 

PRIJS 1 M³ GAS bij Eneco

 

PRIJS 1 M³ GAS bij Oxxio

 

Wat is gas?

Gas, ook wel bekend als aardgas, wordt gebruikt als energiebron. In het dagelijkse huishouden wordt het voornamelijk ingezet om je woning en het water te verwarmen, maar ook om te kunnen koken. Denk in dit geval maar eens aan het bekende gasfornuis. Bekijk de prijs van gas per energieleverancier hieronder.

Het grootste deel wordt hierbij door de centrale verwarming verbruikt: dit komt neer op circa 75 procent. Overige zaken, zoals het water en koken, valt onder een 25 procent verbruik aan gas.

Wat betekent 1 m³ gas?

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je wakker wordt, maar toch weet je er vrijwel direct gebruik van te maken: de energiebron gas. Stap je namelijk uit bed? Dan is de kans groot dat je enkele tellen later onder een verwarmde douche staat. Vervolgens ga je naar beneden en besluit je een eitje te bakken. Even het fornuis aanzetten, anders zal er weinig gebeuren. Voor al deze momenten maak je gebruik van gas. Sterker nog, je zou eigenlijk niet zonder kunnen. In de winter zorgt het namelijk voor behaaglijke temperaturen: stel je eens voor dat je dan zónder gas zou zitten… Ook de mate van isolatie heeft invloed op de prijs die je voor deze energiebron betaalt.

1m³ staat voor één kubieke meter. Een kubieke meter staat voor 1m in hoogte, 1m in breedte en 1m in lengte. Deze waarden samen zorgen voor een denkbeeldige kubus: een vierkant blok. De term ‘kubieke’ komt dan ook van deze kubusvorm. Een gemiddelde woning kan bijvoorbeeld 350m³ zijn: dit vraagt dus om 350m³ aan gas. Afhankelijk van de woning kan dit getal lager of hoger uitvallen. Hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de totale kosten zullen zijn. Wel heb je zelf in de hand in welke hoeveelheid je gebruik van gas maakt.

Overstap acties en cadeaus

Energiemaatschappijen willen jou graag als klant. Door de prijzen te vergelijken kan je jaarlijks veel geld besparen. Maar er is meer! Zo krijg je bij deze energiemaatschappijen geld op je bank of een korting op je rekening. Zij regelen het overstappen. Het is betrouwbaar en wordt door ons aanbevolen.


250-350 euro aan cadeaus uitzoeken
Bekijk de actie >>


170-250 euro op je rekening gestort
Bekijk de actie >>


150 euro korting
Bekijk de actie >>

Kosten Gas

Wat zijn de kosten van 1 m3 gas?

Hoeveel kost 1 m³ gas?

De gemiddelde kosten voor 1m³ gas liggen op een gemiddelde van 79 eurocent, gebaseerd op de cijfers en metingen van 2019. Deze kosten kunnen per maatschappij verschillen, evenals het bezitten van een vast of flexibel contract rond energie en gas. Daarnaast is de grootte van de woning van invloed op de prijs die je zult ontvangen, evenals het totaal aantal personen binnen het huishouden.

Opbouw gasprijs

Je ontvangt een rekening rond gas met een bepaald bedrag. Je betaalt in feite een soort voorschot: dit is een prijs, gekoppeld aan het gasverbruik, waarvan de maatschappij inschat dat jij dit zult verbruiken. Is het hoger? Dan betaal je bij. Valt het lager uit? Dan krijg je het teveel gebruikte deel, en het daarbij behorende bedrag, terugbetaald. De gasprijs wordt dan ook opgebouwd met deze onderdelen: het leveringstarief, netbeheerkosten, waaronder transportkosten, overheidsheffingen, opslag duurzame energie (ODE) en de BTW. Anders verwoord bestaat de gasprijs voor 40-50 procent uit een kale gasprijs, aangevuld met bovengenoemde elementen.

Kosten GAS 2019

Wat zijn de gemiddelde kosten per jaar?

Meerdere factoren kunnen invloed hebben op de totale gasprijs. Zo gaat het niet alleen om het type woning, de isolatie daarvan, het aantal personen binnen het huishouden en het verbruik, evenals de totale woonoppervlakte: ook externe zaken hebben invloed op de prijs, zoals de winning ervan. Heeft het aardgasgebied minder te bieden dan voorheen? Dan zie je dat de prijs omhoog gaat. Heb je een flexibel contract? Dan zul je per half jaar het bedrag betalen die op dat moment voor de gasprijs staat: dit kan zowel lager als hoger uitvallen. Een vast contract zorgt voor een vast bedrag: dit kán voordelig zijn, maar is geen vaststaand feit.

Het is dan ook vrij lastig om je gasverbruik nauwkeurig te berekenen, daar waar de prijs ieder half jaar een verandering kent. Daarnaast is het van meerdere factoren afhankelijk: zelfs huizen van dezelfde inhoud qua kuub kunnen in prijs verschillen, zoals de grootte van het huishouden of bijvoorbeeld de mate van isolatie.

Kun je besparen op gas?

‘Kun je besparen op gas?’ Dat antwoord is natuurlijk ‘ja’. Maar, hier zul je zelf enige moeite voor moeten doen, want veelal ligt dit niet aan het meest voordelige contract. Op de gasprijs zelf kun je namelijk geen invloed uitoefenen: deze wordt door de betreffende maatschappij gesteld en kan zowel lager als hoger worden. Wel heb je invloed op je eigen verbruik rond gas. Maak je er namelijk minimaal gebruik van, zoals niet al te lang douchen én de woning op een niet al te hoge stand verwarmen? Dan zul je dit zeker op je rekening terugzien.